Μερικές μέρες μετά την επιτυχημένη κινητοποίηση ενάντια στο φράχτη του Έβρου, οι κυβερνώντες προσπάθησαν να απαντήσουν με διάφορες δηλώσεις, να απαξιώσουν και να μειώσουν την πολιτική σημασία του ζητήματος αυτού. Παράλληλα όμως αποποιούνται κάθε ευθύνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ένα ζήτημα όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπου το κίνημα έχει πάγια θέση τη δημιουργία ασφαλούς περάσματος, όπως άλλωστε και ο ΟΗΕ (με βάση διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα) και ο τότε αντιπολιτευόμενος Σύριζα, σήμερα μιλούν για «πραγματιστική» επιλογή, η οποία στην ουσία βρίθει πολιτικής σκοπιμότητας.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες».
Δηλαδή με λίγα λόγια μας λέει ότι είναι ζήτημα φιλανθρωπικών αισθημάτων το να πνίγονται στο Αιγαίο και δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής το άνοιγμα ασφαλούς περάσματος. Αφού ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση νοιάζονται τόσο για τη σωματική ακεραιότητα των προσφύγων-μεταναστών, ας ανοίξουν γι' αυτούς τα επίσημα συνοριακά περάσματα του Έβρου και ας τους καλέσουν να μπαίνουν από αυτά στη χώρα, εξασφαλίζοντάς τους ταυτόχρονα και μετακίνηση μέχρι τις πύλες εξόδου από αυτή (Ειδομένη). Να σταματήσουν έτσι οι πνιγμοί στο Αιγαίο που από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα υπολογίζονται ότι περισσότεροι από 454 πρόσφυγες- μετανάστες πνίγηκαν ή αγνοούνται στη θάλασσα επειδή δεν έχουν επιλογή ενός άλλου δρόμου. Για την ιστορία του θέματος, ας θυμίσουμε επίσης ότι το 2009 η Ελλάδα και το 2012 η Τουρκία συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Καρθαγένης, όπου καλωσόριζαν τις δυο χώρες ως ελεύθερες από νάρκες και ναρκοπέδια («Για έναν κόσμο χωρίς νάρκες» λεγόταν η επιχείρηση.) και ότι ένα χρόνο πριν τη δημιουργία του φράχτη 50.000 μετανάστες πέρασαν από την περιοχή χωρίς να σημειωθούν θάνατοι από νάρκες.
Στον ίδιο τόνο συμπλήρωνε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Μουζάλας ότι «για καθαρά τεχνικούς λόγους, δεν γίνεται» (το γκρέμισμα του φράχτη)
Γιατί λοιπόν δεν μας εξηγεί ποιοι είναι οι τεχνικοί λόγοι; Η Τουρκία ή ο έλεγχος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών; Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τεχνικό ζήτημα στην κατεδάφισή του και να μην δημιουργήθηκε θέμα με την ανέγερσή του;
Και συνεχίζει ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Τόσκας: «Είναι καλοί οι συμβολισμοί, αλλά είναι καλή και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και της χώρας και της Ευρώπης και του πολιτισμού».
Εκτός από προστάτης του πολίτη είναι πλέον και προστάτης της Ευρώπης, της χώρας και του πολιτισμού μας. Βέβαια ως μέσο προστασίας όλων αυτών των «αξιών» θεωρεί το φράχτη. Πόσο συμβολικό και πολιτισμένο είναι ότι πεθαίνουν παιδιά;
Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον κυνισμό των δηλώσεων του υπουργού εξωτερικών Κοτζιά: «Στη βόρεια Αφρική, σας θυμίζω, με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήμασταν διατεθειμένοι –ή και έγινε– να βομβαρδίσουμε και μέσα σε λιμάνια τις βάρκες που έρχονται. Αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει με τους γείτονές της, να βομβαρδίζει μέσα στα λιμάνια τις βάρκες που έρχονται».
Με άλλα λόγια: «θα θέλαμε, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε ότι και στους πρόσφυγες από τη Λιβύη …»
Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, έχει διαλέξει το δρόμο της. Είναι επιλογή της η ύπαρξη του φράχτη και η ενίσχυση της Ευρώπης-φρούριο. Μια επιλογή που ενισχύει τον ολοκληρωτισμό και υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα.
Η κυβέρνηση και η Ευρώπη έχουν επιλέξει να σταματήσουν τη μετανάστευση με φόρο αίματος, με δολοφονίες. Οι αυτουργοί τους όμως έχουν ονόματα και επίθετα.
Και είναι δική μας επιλογή η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο φράχτη του Έβρου.
* Ελεύθερη μετακίνηση για πρόσφυγες και μετανάστες
* Χαρτιά σε όλους-καμιά απέλαση
* Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης
* Ενάντια στα κέντρα διαλογής προσφύγων και μεταναστών (hotspots)
* Ενάντια στην Ευρώπη – Φρούριο
* Η αλληλεγγύη μας να γκρεμίσει το φράχτη και τα σύνορα
Συντονιστικό Ενάντια στο Φράχτη του Έβρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου