Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΛΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Ανειλικρινείς θα ήμασταν, αν δεν παραδεχόμασταν πως αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε δημόσια στο κριτικό κείμενο που δημοσίευσε το Αυτόνομο Στέκι Κιλκίς, παρόλο που θεωρούμε ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος που το κίνημα θα πρέπει να λύνει τις εσωτερικές του αντιθέσεις. Όμως το περιεχόμενο, το ύφος και η απεύθυνση του κειμένου δεν μας αφήνουν δυστυχώς κανένα περιθώριο να σιωπήσουμε γιατί αυτό θα σήμαινε τόσο την παραδοχή όσο και την αποδοχή του ως μοναδική κριτική για την κινητοποίηση ενάντια στο φράχτη του Έβρου.

Αρχίζοντας από την παρουσία μας στις Καστανιές, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι ως συντονιστικό κρίναμε ως εφικτό πλαίσιο δράσης, με βάση τις δυνάμεις μας, αλλά και τις συνθήκες που θα διαμορφώνονταν εκεί (ισχυρή αστυνομική δύναμη η οποία θα απέκλειε τη δυνατότητα παρέμβασης στον ίδιο το φράχτη), τη συμβολικότητα της σύγκρουσης και την ανάδειξη του ζητήματος με σκοπό τη σύνδεση των πνιγμών στο Αιγαίο με την ύπαρξη του φράχτη και των κλειστών συνόρων. Η μικρή διάρκεια της δράσης και η μη ανασυγκρότηση του μπλοκ οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα χημικών που απομάκρυνε τον κόσμο πάρα πολύ γρήγορα καθώς και στο γεγονός ότι όλοι/ες όσοι/ες συμμετείχαν δεν ήταν προετοιμασμένοι/ες για μια σύγκρουση που θα ξεπερνούσε τα όρια του συμβολικού (εμείς τουλάχιστον έτσι το αντιληφθήκαμε). Η παρουσία μας στις Καστανιές θα ήταν σίγουρα διαφορετική, αν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες συνέβαλαν στην ανασυγκρότηση της πορείας, γεγονός που θα ξεπερνούσε θετικά τις αρχικές διαθέσεις-εκτιμήσεις του συντονιστικού.

Σχετικά με τις αναφορές στο «στημένο ραντεβού, το σκηνοθετημένο από την κυβέρνηση και το συντονιστικό», το «επαναστατικό καθήκον» και τις «υπεραξίες», αναρωτιόμαστε πού αποσκοπούν όλα αυτά, όταν μάλιστα το συντονιστικό είχε από τις πρώτες συνελεύσεις του συναποφασίσει τη μη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος και της νεολαίας του τόσο στις διαδικασίες όσο και στις δράσεις του. Το γεγονός ότι δε βγάλαμε κείμενο-απάντηση στην ανακοίνωση του συριζα για τη στήριξη-συμμετοχή του στην κινητοποίηση δεν οφείλεται προφανώς στις υπόγειες σχέσεις μας με την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα στον οριζόντιο τρόπο λειτουργίας του συντονιστικού, το οποίο απαρτίζεται από άτομα και συλλογικότητες. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν εφικτό να βγει μια ανακοίνωση το ίδιο βράδυ η οποία δεν θα αναιρούσε τον τρόπο λειτουργίας του συντονιστικού.

Με την ίδια λογική μπορεί να ερμηνευτεί και η στάση μας την επόμενη μέρα, όπου από νωρίς το πρωί θέσαμε προς συλλογική διευθέτηση όσων καλούσαν στην κινητοποίηση το ζήτημα της παρουσίας της νεολαίας συριζα στο χώρο της προσυγκέντρωσης με σκοπό τη μη συμμετοχή τους στην πορεία, από τη στιγμή που δεν έρχονταν ως άτομα, αλλά ως οργανωμένη πολιτική παρουσία. Βέβαια σε αυτό αποτύχαμε, γιατί η συλλογική διευθέτηση ενός ζητήματος απαιτεί άλλου είδους πολιτική κουλτούρα που να εστιάζει στη συντροφικότητα και στις οριζόντιες διαδικασίες και όχι μόνο στην ιεράρχηση του στόχου έναντι όλων. Σε αυτό οφείλεται η αντίδραση ατόμων του συντονιστικού τη στιγμή της «πολιτικοκάθαρσης» της πλατείας και σε καμιά περίπτωση δε σήμαινε την αποδοχή ή την υπεράσπιση της νεολαίας συριζα στη διαδήλωση.

Συντροφικά επίσης, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να ξαναψάξετε τις πηγές σας για να αποφύγετε ανακρίβειες (αν δεν είναι πολιτικές σκοπιμότητες) σχετικές με το ότι γνωρίζαμε τη διάθεση των συριζαίων να «παρεισφρήσουν» και δεν τους αποτρέψαμε καθώς και με το ρόλο του ανύπαρκτου γραμματέα νεολαίας συριζα Η. Χ.

Ως προς τα μελλοντικά σας σχέδια, ελπίζουμε η πρόταση για μια πρωτοβουλία με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και λόγο για το μεταναστευτικό, «με διαχωριστικές γραμμές απ’ την αριστερά σε όλα τα επίπεδα» και «έξω από λογικές πυροτεχνημάτων και κούφιων συμβολισμών» να λειτουργήσει θετικά και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί το οξυμένο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα στην ιδιαίτερη αυτή πολιτική συγκυρία. Η ιστορία πάντως δείχνει ότι οι ιδεολογικές περιφράξεις σε μετωπικές διαδικασίες λειτουργούν εις βάρος τόσο αυτών που τις επικαλούνται όσων και των ίδιων των στόχων τους. Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω με τον ιντερνετικό διάλογο και δεν θα απαντήσουμε σε κανένα άλλο κείμενο από όπου κι αν προέρχεται. Αντίθετα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Γαλλία, τα σύνορα που κλείνουν, τους φράχτες που υψώνονται σε διάφορες χώρες και τους πνιγμούς στο Αιγαίο, θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας ενάντια στο φράχτη του Έβρου ακόμα πιο αποφασιστικά.



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ