Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Δελτίο Τύπου


21-10-15

Το Συντονιστικό ενάντια  στο φράχτη του Έβρου προσκαλεί τους εκπροσώπους των ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου, αύριο,  Πέμπτη 22/10 στις 12 το μεσημέρι,  στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5).
Θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των θέσεων συγκρότησης του συντονιστικού για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και ενημέρωση για τις προσεχείς παρεμβάσεις που διοργανώνονται:

  • Παρέμβαση στη μαθητική παρέλαση στις 27/10
  • Πανελλαδική κινητοποίηση -Πορεία στον Έβρο, ενάντια στον φράχτη και στα σύνορα στις  31/10

Συντονιστικό Ενάντια στον φράχτη του Έβρου

Facebook page: Συντονιστικό Ενάντια στον Φράχτη του Έβρου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ


Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

STOP THE DROWNINGS IN THE AEGEAN SEA, TEAR DOWN THE EVROS FENCE

Every day, thousands of people persecuted by the bombings of the West, totalitarian regimes and fundamentalist violence, eradicated by extreme poverty and the “growth” of corporations struggle to cross borders and come to Europe. They are led to a fight for survival, in search of a life in peace and dignity. Thousands are drowned at the coasts of the Mediterranean; those however that manage in fact to reach European states alive come face to face with detention camps, fascist and racist attacks, police violence and profiteering, serving as cheap and easily exploitable workforce.

 All by hypocritically invoking their alleged humanism, the leaders of Europe focus on reinforcing guarding at the borders, increasing the army and Frontex, detention camps, deportations and forced returns, thus revealing the true face of Fortress- Europe.

The fence in Evros (at the border between Turkey and Greece) is not only the symbol of exclusion, demonization of the “foreigner” and the protection of national and European security at all costs, but also the cause that all these people have drowned in the Aegean and the Mediterranean Sea. The fence forces refugees and immigrants to follow the perilous sea routes to cross borders. Evidence shows that ever since the fence was built, people drowned in the Aegean have skyrocketed and will continue to grow, considering that no barbed wire could stop a man or a woman that fights for survival and a life in dignity.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι κυνηγημένοι από τους βομβαρδισμούς της Δύσης, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, τη φονταμενταλιστική φρίκη και ξεριζωμένοι από την ακραία φτώχια και την «ανάπτυξη» των πολυεθνικών, παλεύουν να περάσουν τα σύνορα και να εισέρθουν στην Ευρώπη. Οδηγούνται σε έναν αγώνα επιβίωσης και αναζήτησης μίας ζωής με ειρήνη και αξιοπρέπεια. Χιλιάδες απ’ αυτούς, πνίγονται στα παράλια της Μεσογείου, αλλά και όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στα ευρωπαϊκά κράτη ζωντανοί, έρχονται αντιμέτωποι με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φασιστικές/ρατσιστικές επιθέσεις, την αστυνομική βία και την κερδοσκοπία ή αντιμετωπίζονται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, έτοιμο για εκμετάλλευση.

Παρ’ όλη την υποκριτική επίκληση ενός δήθεν ανθρωπισμού, οι ηγέτες της Ευρώπης επικεντρώνονται στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, στην αύξηση του στρατού και της Frontex, στα κέντρα κράτησης, στις απελάσεις και στις επαναπροωθήσεις, αποκαλύπτοντας έτσι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης-Φρούριο.

Ο Φράχτης του Έβρου δεν αποτελεί μόνο το σύμβολο του αποκλεισμού, της δαιμονοποίησης του «ξένου» και της πάση θυσία προστασίας της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αποτελεί την αιτία όλων αυτών των πνιγμών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εφόσον αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν τις επίφοβες θαλάσσιες διόδους για τη διάσχιση των συνόρων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την ολοκλήρωση του φράχτη οι πνιγμοί στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί δραματικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αφού κανένα συρματόπλεγμα δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς που αγωνίζονται για επιβίωση και μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Δημιουργήσαμε το Συντονιστικό ενάντια στον Φράχτη του Έβρου για να γκρεμίσουμε τον φράχτη, να ανοίξουμε τα σύνορα, να σταματήσουμε την ανθρώπινη τραγωδία στη Μεσόγειο. Συλλογικότητες και άτομα συναντηθήκαμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ο καθένας και η καθεμία με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και αναλύσεις, αλλά με την κοινή πεποίθηση ότι είναι ζήτημα της κοινωνίας και των κινημάτων να δώσουν ένα τέλος στον εφιάλτη των αιματοβαμμένων συνόρων. Οι συνελεύσεις του Συντονιστικού είναι ανοιχτές με αμεσοδημοκρατικές και οριζόντιες διαδικασίες και επιδιώκεται ο συντονισμός και η συνεργασία τόσο με αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αφού το ζήτημα των συνόρων ξεπερνά τα όρια της χώρας.

Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά στο θάνατο… Όσο παραμένει όρθιος ο φράχτης και κλειστά τα σύνορα, το Ελληνικό Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αυτουργοί στις δολοφονίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα παράλια της Μεσογείου, μέσα στα βυθισμένα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων.

Γι’ αυτό καλούμε το Σάββατο 31 Οκτώβρη, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, σε Πορεία στον Έβρο, ενάντια στον φράχτη και στα σύνορα.

Ελεύθερη μετακίνηση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
Χαρτιά σε όλους - Καμία απέλαση
Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης
Ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο
Η αλληλεγγύη μας να γκρεμίσει τον φράχτη και τα σύνορα

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 08:00 π.μ. από Άγαλμα Βενιζέλου
(Για κρατήσεις θέσεων: 6949591336, 6970395852)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ